Urheilun nautinto luodaan kotioloissa - Oilers hyvällä asialla

26.11.2015

- Lapset on valmennettu, valmentajat on valmennettu - entä vanhemmat? Emme voi jättää heitä huomioimatta; ei vanhempien rooli ole vain kuskata, kustantaa ja kannustaa, näin aloittaa keskustelun viralliselta nimeltään urheiluperheiden mentori Kari "Coach Kari" Helander. Myös Esport Oilers on lähtenyt toimintaan mukaan suurella volyymilla.

Helander lähti parikymppisenä Pohjois-Amerikkaan tavoittelemaan unelmiaan ja tuli sieltä Suomeen 30 vuotta myöhemmin etsimään uutta tapaa toimia urheilun parissa. Helanderin tavoitteena on tätä nykyä parantaa nuoren urheilukokemusta sekä tuoda perhe lähemmäs valmentajia ja seuraa. Se on myös Oilersin tavoite.

- Vanhemmatkin tarvitsevat tukea. Lapsen harrastus voi viedä yllättävän paljon energiaa, vaikka se tuo myös paljon iloa. Onnellisuuden löytyminen on päämäärämme. Seminaarit tarjoavat mahdollisuuden aikuisenkin sisäiselle kasvulle. 

Seminaareilla Helander tarkoittaa järjestämiään työpajoja vanhemmille lasten harjoitusten aikana. Oilers-vanhemmille järjestetään yksi seminaari tämän vuoden puolella ja toinen seminaari pidetään ensi vuoden alussa.

- Pajoissa keskustellaan pienryhmissä, pohditaan urheiluperhettä koskettavia tärkeitä kysymyksiä ja etsitään vastauksia kiperiinkiin tilanteisiin. 

Helander ei itsensä lisäksi tiedä muita toimijoita kyseiseltä pelikentältä. Tilausta olisi, sillä valitettavan paljon kuulee nykyään tarinoita tuomareita lyövistä tai valmentajia käskyttävistä vanhemmista. 

- Välillä kuulee todella kovia ja rajuja tarinoita, Helander sanoo hiljaisella äänellä. 

- Kerran eräs entinen lahjakas uimari soitti. Hän halusi kertoa oman tarinansa. Tarinan siitä, kuinka hänen oma isänsä halusi pojan vain harjoittelevan ja keskittyvän uimiseen. Nuoruusvuosina poika halusi monesti lähteä ulos kavereidensa kanssa tai tekemään muuta hauskaa, mutta isä kielsi. Pojan piti harjoitella. Vanhemmille tuli avioero ja poika lähti äitinsä matkaan. Kahdeksan vuotta meni ennen kuin isä ja poika juttelivat seuraavan kerran. Nyt he ovat väleissä, mutta kahdeksan vuotta kuitenkin meni hukkaan sen takia, että vanhempi suhtautui lapsensa harrastukseen liian intohimoisesti.

Helanderin mukaan vastaanotto mentoroinnille on ollut innostunutta ja ilahtunutta. Seminaarit lähentävät myös vanhempien keskinäisiä suhteita kentän laidalla sekä avartavat kommunikaatiota seuran ja perheiden välillä.

- Vanhemmat ovat henkilökohtaisesti tulleet kiittelemään minua saamistaan neuvoista ja vinkeistä. Se tuntuu upealta. Koen onnistuneeni, jos joku vain miettii seminaarissa käsiteltyjä aiheita, kun lapsen urheilijanpolulla tulee eteen haastava tilanne. Asennemuutos alkaa pienestä.

Oilersin valmennuspäällikkö Henry Myyryläisen mukaan urheiluseuroissa tehtävä työ lasten ja nuorten liikkumisen eteen on vain pieni osa verrattuna vanhempien tarjoamaan tukeen ja motivaation kotioloissa. Oilers on ensimmäinen salibandyseura, joka on lähtenyt tämän kaltaiseen toimintaan mukaan.

- Kun nuori pelaaja tulee hallille niin meidän tehtävämme on tarjota lapselle tai nuorelle positiivinen fiilis ja toivoa, että pelaaja kokee onnistumisen tunteita. "Coach Karin" vetämien seminaarien tavoitteena on luoda kotiin myös kannustava ilmapiiri, jotta lapsi on innostunut liikunnasta ja urheilusta, Myyryläinen sanoi.

- Pelaajan pelillisten taitojen rinnalla kulkee käsi kädessä jokaisen oma arvomaailma. Esimerkiksi, miten lapsi tai nuori ottaa huomioon joukkuekaverinsa.

Helander toivoo, että tulevaisuudessa suomalaisessa urheilukulttuurissa nostettaisiin keskiöön perheet. Hän puhuu yhteisöllisyyden ja pehmeiden arvojen puolesta.

- Toivon, että tulevaisuudessa urheilumaailmassa näkee vain onnellisia lapsia, tyytyväisiä vanhempia ja menestyviä seuroja. 

14.01.2019Öljypoikien uutiset: NGA ja NG03 sarjakärjessä
13.01.2019Tulivoimaiset Nokia ja Oilers kohtaavat maanantaina Raholassa
11.01.2019Oilers nousi kotivoitolla sarjataulukon neljännelle sijalle
10.01.2019Koovee haastaa Öljymiehet perjantai-iltana
09.01.2019Santeri Lindforsille 200 ottelua täyteen - hyökkääjä kertoo miten liigaura sai alkunsa
09.01.2019Öljypoikien uutiset: Nuoremmat juniorit osallistuivat aktiivisesti ja menestyksekkäästi turnauksiin
08.01.2019Perjantain kotiottelussa palkitaan Öljymiehiä
07.01.2019Öljypoikien uutiset: Eerikkilän saldoa
06.01.2019Tiivis puolustuspeli toi Oilersille voiton LASB:ista - katso maalikooste!
04.01.2019LASB ja Oilers taistelevat vuoden ensimmäisistä pisteistä

Siirry arkistoon »