Urheilun nautinto luodaan kotioloissa - Oilers hyvällä asialla

26.11.2015

- Lapset on valmennettu, valmentajat on valmennettu - entä vanhemmat? Emme voi jättää heitä huomioimatta; ei vanhempien rooli ole vain kuskata, kustantaa ja kannustaa, näin aloittaa keskustelun viralliselta nimeltään urheiluperheiden mentori Kari "Coach Kari" Helander. Myös Esport Oilers on lähtenyt toimintaan mukaan suurella volyymilla.

Helander lähti parikymppisenä Pohjois-Amerikkaan tavoittelemaan unelmiaan ja tuli sieltä Suomeen 30 vuotta myöhemmin etsimään uutta tapaa toimia urheilun parissa. Helanderin tavoitteena on tätä nykyä parantaa nuoren urheilukokemusta sekä tuoda perhe lähemmäs valmentajia ja seuraa. Se on myös Oilersin tavoite.

- Vanhemmatkin tarvitsevat tukea. Lapsen harrastus voi viedä yllättävän paljon energiaa, vaikka se tuo myös paljon iloa. Onnellisuuden löytyminen on päämäärämme. Seminaarit tarjoavat mahdollisuuden aikuisenkin sisäiselle kasvulle. 

Seminaareilla Helander tarkoittaa järjestämiään työpajoja vanhemmille lasten harjoitusten aikana. Oilers-vanhemmille järjestetään yksi seminaari tämän vuoden puolella ja toinen seminaari pidetään ensi vuoden alussa.

- Pajoissa keskustellaan pienryhmissä, pohditaan urheiluperhettä koskettavia tärkeitä kysymyksiä ja etsitään vastauksia kiperiinkiin tilanteisiin. 

Helander ei itsensä lisäksi tiedä muita toimijoita kyseiseltä pelikentältä. Tilausta olisi, sillä valitettavan paljon kuulee nykyään tarinoita tuomareita lyövistä tai valmentajia käskyttävistä vanhemmista. 

- Välillä kuulee todella kovia ja rajuja tarinoita, Helander sanoo hiljaisella äänellä. 

- Kerran eräs entinen lahjakas uimari soitti. Hän halusi kertoa oman tarinansa. Tarinan siitä, kuinka hänen oma isänsä halusi pojan vain harjoittelevan ja keskittyvän uimiseen. Nuoruusvuosina poika halusi monesti lähteä ulos kavereidensa kanssa tai tekemään muuta hauskaa, mutta isä kielsi. Pojan piti harjoitella. Vanhemmille tuli avioero ja poika lähti äitinsä matkaan. Kahdeksan vuotta meni ennen kuin isä ja poika juttelivat seuraavan kerran. Nyt he ovat väleissä, mutta kahdeksan vuotta kuitenkin meni hukkaan sen takia, että vanhempi suhtautui lapsensa harrastukseen liian intohimoisesti.

Helanderin mukaan vastaanotto mentoroinnille on ollut innostunutta ja ilahtunutta. Seminaarit lähentävät myös vanhempien keskinäisiä suhteita kentän laidalla sekä avartavat kommunikaatiota seuran ja perheiden välillä.

- Vanhemmat ovat henkilökohtaisesti tulleet kiittelemään minua saamistaan neuvoista ja vinkeistä. Se tuntuu upealta. Koen onnistuneeni, jos joku vain miettii seminaarissa käsiteltyjä aiheita, kun lapsen urheilijanpolulla tulee eteen haastava tilanne. Asennemuutos alkaa pienestä.

Oilersin valmennuspäällikkö Henry Myyryläisen mukaan urheiluseuroissa tehtävä työ lasten ja nuorten liikkumisen eteen on vain pieni osa verrattuna vanhempien tarjoamaan tukeen ja motivaation kotioloissa. Oilers on ensimmäinen salibandyseura, joka on lähtenyt tämän kaltaiseen toimintaan mukaan.

- Kun nuori pelaaja tulee hallille niin meidän tehtävämme on tarjota lapselle tai nuorelle positiivinen fiilis ja toivoa, että pelaaja kokee onnistumisen tunteita. "Coach Karin" vetämien seminaarien tavoitteena on luoda kotiin myös kannustava ilmapiiri, jotta lapsi on innostunut liikunnasta ja urheilusta, Myyryläinen sanoi.

- Pelaajan pelillisten taitojen rinnalla kulkee käsi kädessä jokaisen oma arvomaailma. Esimerkiksi, miten lapsi tai nuori ottaa huomioon joukkuekaverinsa.

Helander toivoo, että tulevaisuudessa suomalaisessa urheilukulttuurissa nostettaisiin keskiöön perheet. Hän puhuu yhteisöllisyyden ja pehmeiden arvojen puolesta.

- Toivon, että tulevaisuudessa urheilumaailmassa näkee vain onnellisia lapsia, tyytyväisiä vanhempia ja menestyviä seuroja. 

23.05.2019Haetaan liikunnanohjaajia salibandykoulu ja harrastetoimintaan!
23.05.2019Maalivahti Niko Nordström palaa Öljymiehiin
22.05.2019Salibandykoulujen ja harrasteryhmien ilmoittautuminen on avattu!
20.05.2019Tuomas Tikkala vastaa seuran fysioterapia ja kuntoutuspalveluista
08.05.2019Oilers Junior Games 2019 pelattu
07.05.2019 11:00Matias Veikkola ja Rasmus Kainulainen vahvistavat Öljymiehiä!
04.05.2019Nemo Sipilä ei jatka Oilersissa
04.05.2019Heikki Luukkonen jatkaa Öljymiesten päävalmentajana - uudet vahvistukset julkaistaan ensi viikolla
03.05.2019Oilers uudistaa ja kehittää urheilutoimintaa
30.04.2019Seura palkitsi kauden onnistujia

Siirry arkistoon »