Öljymiesten kausi pakettiin - päävalmentaja Luukkonen haastattelussa

02.04.2020

Päättynyt salibandykausi 2019-20 oli Heikki Luukkoselle kolmas perättäinen Oilersin päävalmentajana. Luukkosen alaisuudessa nousujohteisesti esiintynyt Öljymiehistö otti jälleen yhden askeleen kohti Salibandyliigan kärkeä saavuttamalla runkosarjassa toisen sijan ensimmäistä kertaa sitten kauden 2006-2007.

Runkosarjassa jokainen joukkue lähtee tavoittelemaan parasta mahdollista sijoitusta, ja Oilersin osalta tämä tarkoitti sarjataulukon kärkisijoja ja varsinkin viime kausina Salibandyliigaa dominoineen Classicin haastamista. Eroa Oilersin ja Classicin välille jäi lopulta 16 pistettä ja molemmat keskinäiset kamppailutkin päättyivät tamperelaisten voittoon.

- Henkilökohtaisesti toivoin, että olisimme kyenneet haastamaan Classicin piikkipaikasta, Luukkonen mainitsee ensin. 

Luukkosen mukaan valmistavalla kaudella askelmerkit eivät kuitenkaan osuneet yksiin kunnianhimoisen tavoitteen kanssa.

- Lähtökohdat olivat haastavat, sillä joukkueessa oli lukuisia loukkaantumisia valmistavalla kaudella. Olen valmentanut jo muutaman kauden, eikä kertaakaan uralla ole ollut yhtä epävarma ja sekava tilanne sarjan alkaessa kuin viime syksynä. Emme saaneet yhtään harjoituspeliä alle likimainkaan kokoonpanolla, jolla sarja-avauksessa iskettiin. Ryhmän rutiinitaso ja prosessin jatkuvuus mahdollistivat kuitenkin vaatimattoman pelillisen alun aikana riittävästi pisteitä kotietusijoista kamppailemiseen.

Haastavista lähtökohdista huolimatta Öljymiehet voitti runkosarjan neljä ensimmäistä kamppailuaan. Ensimmäisen tappion joukkue kärsi viidennessä ottelussa, kun Tikkurilan Tiikerit haki Tapiolasta jatkoaikavoiton. Joulutauolle Oilers lähti hyvässä vireessä ja kolmen ottelun voittoputkessa, mutta uuden vuosikymmenen ensimmäinen kamppailu Seinäjoella oli mahalasku.

- Pitkä joulutauko katkaisi hyvän vaiheen ja tammikuun alun SPV-vierasottelu oli hapuileva lähtö uudelle vuosikymmenelle. Pitkän kotimatkan aikana jengiä hieman ripitettiin ja muistuteltiin meidän jengin tekemisen kulmakivistä. Bussipalaverin energia purkautui heti seuraavan matsin ensimmäisessä erässä, kun Näädät (Nokian Krp) tyrmättiin tylysti Raholan mattoon 1-8 lukemilla 20 minuutin pelin jälkeen, Luukkonen muistelee.

Luukkonen kokee, että tammikuinen paluumatka Seinäjoelta oli kauden käännekohta. SPV-ottelun jälkeen Oilers nappasikin lopuista 11 runkosarjan kamppailusta 10 voittoa. 

- Sen (SPV-ottelun) jälkeen pelasimme varsin vahvasti ja onnistuimme voittamaan useampiakin tiukkoja matseja.

Kokonaisuudessaan runkosarjan aikana Tapiolan Urheiluhallilla nähtiin monta upeaa ja viihdyttävää ottelua. Runsaslukuinen espoolaisyleisö kannusti omiaan ja edesauttoi Oilersin otteita kotikentällä. Indians-kotiottelussa nähtiin loppuunmyyty Tapiolan Urheiluhalli, ja yhteensä viidessä kamppailussa päästiin 900 katsojan rajan yli.

- Kotiotteluissa oli päättyneellä kaudella todella hieno fiilis. Runsaslukuinen yleisö eli hienosti matseissa mukana ja melko usein paikalle oli saapunut vieraskannattajiakin. Classic-, Indians- ja Happee-otteluissa täyden katsomon upea tunnelma sekä kannustus välittyi kentälle ja tapahtumat olivat urheiluviihdettä parhaimmillaan.

Kun runkosarja oli tahkottu läpi, edessä oli oman tason ulosmittaaminen pudotuspelimaailmassa. Pudotuspelien valintatilaisuudessa Oilers päätyi valitsemaan puolivälierävastustajakseen paikallisseura Westend Indiansin, joten Espoossa päästiin nauttimaan joukkueiden ensimmäisestä keskinäisestä pudotuspelisarjasta. Koko salibandyväkeä viihdyttänyttä ottelusarjaa ehdittiin taistella kolmen ottelun edestä, kunnes kausi keskeytettiin. Öljymiehet nappasi ensimmäisestä kamppailusta voiton Sylvester Raikamon jatkoaikamaalilla, mutta kaksi seuraavaa menivät Indiansin nimiin, nekin jatkoajalla. Ottelusarja jäi siis kesken kutkuttavassa 2-1 tilanteessa Indiansille.

- Ottelusarja oli kahden erilaisen toiminta- ja pelikulttuurin kohtaaminen. Onnistuimme mielestäni saamaan peleihin tempoa ja intensiteettiä. Puolustuspelissä olimme huolimattomia ja omiin meni liian heppoisia osumia. Pallollinen pelimme oli turhan hätäistä ja kärsimätöntä. Hätäilystä johtuen viimeistely oli luokatonta. Emme yltäneet vielä lähellekään parastamme, harmi että sarja loppui kesken, Luukkonen avaa näkemystään puolivälieristä.

- Pudotuspelit olivat ennakoidun tasaisia ja lienee jonkin sortin ennätys, että kaikki ottelut ratkesivat vasta jatkoajalla. Tapahtumat olivat mahtavia ja lehterit pullistelivat yleisöä. Kauden kaikki Espoon derbyt olivat Salibandyliigan valioluokkaa.

Valioluokkaa löytyi tällä kaudella myös Oilersin riveistä, sillä joukkueesta voisi nimetä montakin onnistujaa. Rasmus Kainulainen oli odotetun tehokas ja voitti Öljymiesten sisäisen pistepörssin. A-junioreista nostettu Matias Juuranto sopeutui liigavauhtiin mainiosti ja iski 13 pistettä, minkä lisäksi monet muut nuoret pelaajat pääsivät kokeilemaan taitojaan liigakentällä ensimmäistä kertaa. Maalilla Joonas Kaltiainen ja Niko Nordström esiintyivät vakuuttavasti, ja puolustuksessa Matias Veikkola - Antti Suomela -pari iski yhteensä 49 tehopistettä.

Tämän kauden onnistujista kysyttäessä Luukkonen ei koe tarpeelliseksi nostaa yksittäisiä nimiä esiin.

- Onnistujia on useampia, kaikkien panos on ollut joukkueelle erittäin tärkeä. Olemme joukkueena oikealla tiellä ja menossa eteenpäin.

Kuten sanottua, myös juniori-ikäisten pelaajien esiintymiset liigakentillä toivat mukavia merkkejä tulevaisuuden kannalta. Aaro Kuusela, Jesper Silvonen, Joona Larte, Oskar Vaskio ja Johannes Vähäkangas debytoivat kaikki Salibandyliigassa, ja osa heistä pääsi pukemaan myös nuorten maajoukkueen pelipaidan päälleen.

- Nuorten pelaajien kehitys oli Oilersissa lupaavaa. Useampikin pelaaja valittiin U19-maajoukkueen tapahtumiin ja liigadebyyttejä nähtiin poikkeuksellisen paljon. Olemme hyvällä tiellä, Luukkonen kertoo. 

Kaudella 2017-18, Luukkosen ensimmäisellä päävalmentajakaudella, Öljymiehistö sijoittui runkosarjassa kahdeksanneksi ja tippui puolivälierissä Classicille. Viime vuonna runkosarjasijoitus parani kolmella pykälällä ja Öljymiehet eteni puolivälieristä neljän parhaan joukkoon. Välierissä Classic oli jälleen etevämpi ja tiputti Oilersin puhtaalla pelillä pronssiotteluun, jossa Oilers jäi tylysti SPV:n jalkoihin.

Tällä sesongilla joukkue paransi jälleen edelliskaudesta sijoittumalla runkosarjassa toiseksi. Luukkonen kertoo, että joukkue on mennyt valtavasti eteenpäin kolmen kauden aikana ja noussut määrätietoisella, tinkimättömällä työllä kohti valtakunnan huippua.

- Kolmen kauden matka, jonka aikana nykyistä ryhmää on rakennettu, on ollut nousujohteinen. Matkalle on mahtunut niin onnistumisia kuin vastoinkäymisiä, mutta olemme osoittaneet sitkeyttä ja sitoutuneet viemään homman maaliin asti. Pelaajat ovat kehittyneet ja kypsyneet tahoillaan kokonaisvaltaisina urheilijoina. Tärkeintä on kuitenkin, että kaikki pitävät joukkueen menestyksen etusijalla ja ryhmänä olemme hitsautuneet tiiviiksi yksiköksi, jolla on yhteinen päämäärä, Luukkonen kertoo lopuksi.

Harmillisesti, tosin täysin ymmärrettävistä syistä kesken jäänyt salibandykausi jätti Oilersin osalta isot odotukset tulevaan. Liigajoukkueen valmistelut kohti seuraavaa kautta on hyvällä mallilla, ja pelaajasopimuksista sekä joukkueesta tiedotetaan lähiaikoina. 

Öljymiehet kiittää kaikkia seuran toiminnassa mukana olleita kaudesta 2019-20!

06.04.2020Uusien ikäkausijoukkueiden ilmoittautuminen avattu!
14.08.2020Oilersin harjoituspelien voittoputki sai jatkoa torstai-illan trillerissä Tiikereitä vastaan
12.08.2020Oilers isännöi Tikkurilan Tiikereitä torstain harjoitusottelussa
11.08.2020Jani Lehtoniemen taival jatkuu toisaalla
10.08.2020Miko Summaselle loppukauden kattava sopimus
08.08.2020Oilersille vahva kotivoitto EräViikingeistä perjantai-illan harjoitusottelusta Esport Arenalla
06.08.2020Öljymiehet kohtaavat EräViikingit perjantaisessa harjoitusottelussa Esport Arenalla
04.08.2020Mika Liikalasta Oilersin viestintävastaava
04.08.2020Kiinnostaako valmennustyö?
24.07.2020Öljymiesten harjoitusottelut on nyt julkaistu!

Siirry arkistoon »